Uddannelse til: Du bestemmer coach
Med denne uddannelse kan du selvstændigt arbejde ud fra konceptet: Du bestemmer, og du vil få en grundig oplæring i såvel metode som det praktiske arbejde med arbejdsark, individuelle samtaler og gruppesamtaler.
Uddannelsen tager 3 dage og veksler mellem teori og praktisk arbejde med arbejdsarkene. Vi vil gennem de 3 dage få en "let" indføring i systemisk, narrativ og mentaliseringsteorierne, ligesom vi vil arbejde praktisk med Karl Tomms interview teknikker.
Uddannelsen kan ligeledes tilbydes over 5 dage, hvor der bliver mulighed for at arbejde dybere med teorier og praktiske øvelser.
UPP-konsulenterne tilbyder at stå for et forløb:
"Du bestemmer" forløbet består af et introduktionsmøde for mellem 4 - 8 deltagere. Herefter afsættes der ialt 6 timer til hver deltager som fordeles med 3 gruppesamtaler og 3 individuelle samtaler. Forløbet afsluttes med et evalueringsmøde af 1 times varighed.
Det er muligt at tilkøbe et opfølgningsforløb.
En af de sundhedspædagogiske metoder, i arbejdet med familier, unge eller børn er metoden "Du bestemmer".
Du bestemmer metoden blev udviklet i Sverige i 1986 af psykolog og adfærdsforsker Elisabeth Arborelius i samarbejde med en gruppe lærere, sundhedsplejersker, socialrådgivere og elever i 9 klasse. Du bestemmer metoden sætter deltageren i centrum, og det er målet at deltageren, ved hjælp af metoden, fremmer sin egen sundhed.
Du bestemmer metoden tager udgangspunkt i deltagernes egne opfattelser af sundhed. Gennem et guidet samtaleforløb får deltagerne bedst mulige forudsætninger for at vælge det gode og sunde liv og for at tage konsekvenserne af deres valg. Der arbejdes med at se på sammenhænge i livet (Antonovsky 2000). Det er således hensigten, at deltagerne i et Du bestemmer forløb arbejder med at fremme deres egen sundhed.
Metoden består af såvel individuelle samtaler som gruppesamtaler af 1 times varighed. Der er fokus på, at deltageren udarbejder en handleplan, træner evnen til at håndtere egne udfordringer, danner netværk og bliver styrket i troen på egne evner til at gennemføre en adfærdsbestemt udvikling i retning af at opnå konkrete mål.
Arbejdsformen er anerkendende og værdsættende samtaler, og formen kan beskrives som VUDERINGSFRIHED, dvs. det enkelte menneskes frihed til selv at fastlægge sine ønsker og mål. Det medfører, at vejlederen må lytte sig frem til deltageren og undgå forudfattede meninger, moralisering og lignende.
Det er nødvendigt, at vejlederen har mod til at lade den enkelte deltager fremlægge sine egne tanker og vurderinger, også selvom det er i modstrid med faglig viden om årsagssammenhænge.
Et stort antal empiriske undersøgelser viser, at alle mennesker har et indre behov for at bestemme og for at føle, at de kan håndtere tilværelsen.
Derfor er det en forudsætning, hvis et menneske skal få succes med at ændre adfærd/ livsstil, at ønsket om forandring kommer fra personen selv, og at personens egne initiativer støttes. Der hvor der af trivselsmæssige grunde er behov for adfærdsændringer, er det vigtigt, at den enkelte får mulighed for at reflektere over egen adfærd.
God formidling bør derfor tage udgangspunkt i, at deltageren får mulighed for at forstå sin egen situation, og formidlingen bør foregå på en sådan måde, at den øger vedkommendes selvværdsfølelse og tro på selv at kunne udrette noget.
Målgrupper
Den oprindelige målgruppe for ”Du bestemmer metoden” var elever i folkeskolens ældste klasser, nemlig unge i 8. og 9. klasse. Unge i disse klasser er i færd med en løsrivelsesproces i forhold til deres forældre og har en alder, hvor livsstil bliver et bevidst valg. Anvendelsesmulighederne er imidlertid mangfoldige, og anvendes bla. i arbejdet med misbrug, overvægt og trivselsproblematikker.
Metoden kan i princippet anvendes til alle unge eller voksne, der er i stand til at reflektere.
Du bestemmer metoden bruges i en lang række sammenhænge. F.eks. til
- elever i folkeskoler og på ungdomsuddannelser
- elever i specialklasser
- specifikke målgrupper som unge sårbare mødre eller unge uden uddannelse
- unge med overvægt eller misbrug
- voksne med højt sygefravær
- patienter på hospitalsafdelinger
- grupper af pensionister
- interne personalekurser med fokus på psykisk arbejdsmiljø.
Uanset hvilken målgruppe du henvender dig til, er det vigtigt at holde fast i, at deltagelse er frivillig, og at metoden er baseret på vurderingsfrihed. Deltageren skal altså ikke overtales til at være med, men må selv melde aktivt til. Deltageren skal have frihed til at finde frem til sine egne løsninger.